02 aprilie, 2012

O invenţie veche de 90 de ani, ”Pila lui Karpen”, ar putea produce electricitate gratuit

Obiectul de patrimoniu stă într-un seif metalic blindat, chiar în biroul directoarei muzeului. Este vorba despre "Pila termoelectrică cu temperatura uniformă", cunoscută sub numele de "Pila lui Karpen", realizată în 1950. Poliţia a interzis conducerii muzeului să expună acest obiect fără o masură de securitate excepţională. Dar muzeul nu are bani pentru aşa ceva, de aceea o ţine închisă în seif.
Pila este, de fapt, un perpetuum mobile, adică un aparat care generează energie la nesfârşit fără intervenţie din exterior. Deşi ar fi trebuit să se oprească de multe decenii, "Pila lui Karpen" se încăpăţânează să funcţioneze, aşa cum a prevăzut inventatorul ei. Oamenii de stiintă nu pot explica încă cum este posibil aşa ceva.
Construirea unui perpetuum mobile a fost visul de secole al omenirii. Un aparat care să producă energie la nesfârşit, fără să primească impulsuri exterioare, ar rezolva definitiv setea de energie a civilizaţiei actuale. În epoca modernă însă, acest vis a fost abandonat pe considerentul că ar fi o utopie.
Cei ce au continuat totuşi să caute soluţia, au fost marginalizaţi, lumea stiinţifică considerându-i nebuni. Cu toate acestea, un fizician român s-a încăpăţănat să-l construiască. Şi se pare că a reuşit.Nicolae Vasilescu Karpen a început să lucreze la acest proiect înainte de Primul Război Mondial.
"Pila" a fost brevetată în 1922. Pentru oamenii de ştiinţă de astăzi este de neînţeles cum a fost posibil ca un om de o rigurozitate ştiintifică excepţională, asa cum a fost Carpăn, să se apuce de o asemenea "nebunie". Lucrarea teoretică se referă la dimensiunile pe care trebuie să le aibă aparatul şi materialele din care trebuie construit. Nicolae Vasilescu Karpen susţine în aceasta lucrare că pila inventată de el va furniza energie electrică la nesfârşit.
După ce teoria a fost gata, s-a apucat de lucru. Voia să demonstreze printr-un prototip că ceea ce calculase era corect. Prototipul a fost gata în 1950. Era vorba, în fapt, despre două pile electrice legate în serie, care pun în miscare un minimotor galvanometric. Acesta, la rândul său, mişca o paletă conectată la un întrerupător. La fiecare jumătate de rotire paleta deschidea circuitul, pentru ca la a doua jumătate de rotaţie să-l închidă. Timpul de rotaţie a elicei era calculat în aşa fel încât pilele să aibă timp de reîncărcare, respectiv pentru refacerea polarităţii în perioada cât circuitul este deschis. Motorul şi paletele aveau drept scop demonstrarea faptului că pilele furnizează energie electrică. Astazi nu mai este nevoie de aşa ceva, deoarece există aparate de măsură şi control performante.
Ieşit din comun este faptul că o pila electrică (generator electric considerat stramoşul bateriei) nu poate trăi mai mult de 5 ani, maximum 10 în cazul celor mai performante. După care se poate arunca, deoarece unul din electrozi se corodează, iar înlocuirea lui înseamnă, de fapt, o pilă electrica nouă. Generatorul electric al fizicianului român s-a încapaţânat însă să funcţioneze şi după 70 de ani de la construire.
Măsurătorile făcute recent la bornele pilei indicau un curent electric cu o tensiune de valoarea celei calculate de inventator, lucru inexplicabil pentru oamenii de ştiinţă. Pentru a intra un pic în detaliu, trebuie spus că, spre deosebire de ceea ce se învaţă la fizică în clasa a VIII-a, "Pila lui Karpen" are un electrod din aur, altul din platină, iar electrolitul, lichidul în care sunt imersaţi cei doi electrozi, este acid sulfuric de puritate ridicată. Materialele din care este construita pila reprezintă doar un aspect al problemei. Conform calculelor lui Carpăn, s-ar putea construi un aparat similar, de gabarit - respectând exact proporţiile celui existent - care să dezvolte o energie mult mai mare.
Un asemenea generator ar putea alimenta la nesfârşit o navă spaţială care să călătorească în Cosmos, de pildă. Pentru aplicarea invenţiei trebuie făcut însă un studiu preliminar de fezabilitate. Or, aşa ceva nu este posibil, atâta timp cât despre minunea lui Karpen nu ştie decât un cerc restrâns de oameni de specialitate. Au fost câteva comunicari ştiintifice la Paris, Bucureşti şi Bologna, în care s-a prezentat pe larg invenţia. În deceniile trecute, mecanismul minune a constituit chiar obiect de cercetare la Universitatea din Braşov şi Politehnica din Bucureşti.
Surse din cadrul Politehnicii bucureştene ne-a spus că nepoţii lui Karpen au contactat facultatea şi muzeul Tehnic pentru a găsi soluţia de a face o copie fidelă a pilei electrice, ţinând cont şi de faptul că documentele care conţin datele tehnice ale obiectului sunt tot la muzeul "Leonida". Această copie va fi folosită pentru a construi un aparat care să rezolve pentru totdeauna nevoia de energie - adică să producă curent electric gratuit.
P.S. Personal sper să nu dispară brusc si ireversibil această invenţie - e doar o chestiune de timp.
Mrs lui Karmapolice .
Mai multe informatii: vezi sursa.

Un comentariu:

  1. Pentru opinii pertinente ar trebui consultate persoane care au calificarea necesară. Personal, am fost la Facultatea de Chimie. Comentariul unui specialist îl puteți găsi pe www.vasilescu-karpen.ro. Tot acolo veți găsi și linkuri către diversele materiale publicate de Karpen. Inclusiv cartea publicată în 1957 unde descrie pilele construite de el.
    Nu-mi permit să fac comentarii cât timp nu am cunoștințele necesare. Dar, ca legendă, este interesantă. Pentru a nu avea o deziluzie, ar fi bine să vedem la acest om nu numai "Pilele" ci tot ce a lăsat el în urmă pentru această țară. Cred că este mult mai important, în condițiile de azi, când s-a schimbat scara de valori!
    Și ar mai trebui văzut ceva. De data asta la noi! În poză apare cineva care scoate pila dintr-o cutie de carton îndoită și prinsă cu scoch. Păi așa se depozitează un astfel de obiect?
    Și încă ceva: la sesiunea ținută la muzeu în luna mai acest an s-a spus că a fost "restaurată" pila prin înlocuirea acidului. Ce vă spune acest lucru? Mai este pila de acum 70 de ani? La această pilă era important nu numai electrolitul, ci chiar și atmosfera interioară (din borcanul de sticlă), îmbogățită în oxigen!
    Dacă se dorește cu adevărat făcut un studiu, ar trebui ca și acele pile de la Muzeu să fie supuse unor măsurători, ce azi pot fi făcute în mod automat, fără afectarea pilei, în timp foarte scurt și cu număr mare de probe. Așa că pila nu ar trebui să reprezinte doar un obiect de muzeu ci și unul de cercetare! Evident că o replică poate fi făcută, dar sumele necesare sunt cam mari pentru ziua de azi, când lumea se uită cum să obțină bani, nu cum să bage bani (în cultură)! Oricum, va fi necesară și această replică pentru un studiu adevărat. Doar că o replică făcută azi nu va avea vechime de 70 de ani!

    RăspundețiȘtergere