01 noiembrie, 2013

Planeta Marte în 3-D, de la cel mai înalt munte până în cel mai adânc canion (VIDEO)

Aici se află cel mai înalt munte cunoscut în Sistemul Solar, dar şi canioane adânci de peste 7 km, spectaculoase formaţiuni de lavă şi întinse deşerturi de nisip roşietic. Toate acestea pot fi acum văzute în imagini tridimensionale, graţie sondei Mars Express, care, în ultimii 10 ani, a dat ocol planetei de aproape 12.500 de ori, captând imagini extrem de detaliate. Acestea au fost montate recent de specialişti, rezultând un clip video ce oferă o incomparabilă senzaţie de zbor deasupra Planetei Roşii.
Lansată în 2003, misiunea Mars Express era, iniţial, programată să dureze doar doi ani, dar Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a continuat să o extindă în ultimul deceniu. Sonda funcţionează perfect şi azi, urmând să rămână în activitate până în anul 2014.
În acest răstimp, sonda a survolat de mii de ori planeta, ajutând astfel la obţinerea unui model topografic al aproape întregii suprafeţe a acesteia.
Imaginile din acest clip au fost realizate cu ajutorul instrumentului HSRC (High Resolution Stereo Camera) şi au fost montate de către specialiştii de la Centrul Aerospaţial German (DLR) pentru a sărbători cea de-a zecea aniversare a misiunii Mars Express. Rezoluţia excelentă este obţinută graţie principiului deosebit de captare a imaginilor, folosit de HSRC: 9 detectoare sensibile la lumină „scanează” suprafaţa, din 9 unghiuri diferite; datele sunt apoi procesate, obţinându-se imagini tridimensionale.
Imaginile obţinute sunt atât de detaliate, încât oamenii de ştiinţă pot chiar să identifice procesele geologice care au dus la apariţia unora dintre formele de relief ale planetei; printre altele, pot fi identificate acele procese geologice în care a fost implicată apa, care a existat pe Marte în mari cantităţi în urmă cu miliarde de ani.


[Sursa]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu