15 august, 2011

Garri Bardin - Ma vision de Russie

Total întâmplător am descoperit pe net un desen animat care m-a făcut curioasă prin gen şi stil. Astfel am ajuns şi la autor - Garri Bardin. Animator rus de excepţie, cunoscut pentru munca sa în genul animaţiei din plastilină. 
Născut în Orenburg în 1941 şi absolvind şcoala de arte MXAT, lucrează ca actor în cadrul teatrului dramatic "Gogol" din Moscova, actor de film, scrie piese de teatru.
Însă din 1975, începe să activeze în calitate de regizor-animator în cadrul renumitului studio sovietic de desen animat  "Soyuzmultfilm", unde timp de 15 ani a filmat 15 animaţii, desemnate cu numeroase premii nationale şi internaţionale. Palmaresul său cuprinde patru premii "Nica" (cel mai important premiu cinematografic din Federaţia Rusa, ţările CSI şi Ţările Baltice), "Palme d'Or" (cel mai mare premiu acordat filmelor în competiţie la Festivalul de Film de la Cannes) şi multe alte premii adunate din toată lumea. În 1999 i se acordă Premiul de Stat al Federaţiei Ruse.
Utilizând pentru animaţiile sale diverse tehnice şi materiale (chibrite, funii, sârmă, origame, păpuşi şi plastilină) este şi scenarist pentru majoritatea filmelor regizate. În 1991, împreună cu echipa sa, înfiinţează propriul studiou "Stayner", unde lucrează şi astăzi. În toţi aceşti ani, a mai filmat încă 5 animaţii, premiate la rândul lor în cadrul festivalurilor internaţionale.
Iar în 2010 a finisat animaţia "Ratusca cea urata" (Гадкий утенок), film de lung metraj la care a lucrat timp de 10 ani.

2 comentarii: