27 august, 2013

Despre maniere si bun simt

Un articol de  Victor Băluță
In acest articol am sa scriu despre maniere, despre cum este bine, frumos, civilizat si politicos sa ne comportam in societate. Este evident faptul ca azi, cel putin in societatea romaneasca, manierele au cam fost uitate de multi. Propunerea mea este sa redevenim manierati, chiar daca multi dintre noi ne consideram adevarati domni si doamne ale societatii desi facem multe greseli! Este drept ca viteza cu care societatea moderna se misca in viata cotidiana joaca un rol primordial in lipsa manierelor. In cele ce urmeaza am sa abordez doar cele mai importante reguli, din punctul meu de vedere, pe care o sa le impart in doua grupe: reguli elementare de bun simt si maniere.

I. Reguli elementare de bun simt
Regulile elementare de bun simt sunt acele reguli de care trebuie sa tinem cont in orice moment din viata noastra, indiferent de ora, loc, conjunctura sau persoanele pe care le avem in jur. As putea spune ca reprezinta un “ABC” al comportamentului in societate.
  1. Salutul
Salutul este cel mai important gest. Totul pleaca de aici. Este imperios necesar sa salutam mereu pe cei cu care intram intr-o conversatie, cand intram intr-un loc in care suntem asteptati! Regulile universale privind salutul sunt urmatoarele: - Barbatii saluta intai, atunci cand se intalnesc o femeie;
- Cei tineri ii salute pe cei mai in varsta;
- Nou venitii ii saluta intai pe cei aflati intr-o incapere, indiferent de grad;
- Cei aflati in trecere ii saluta pa cei care stationeaza;
- Cei aflati in masina ii salute pe cei aflati pe jos;
- Subalternii isi saluta superiorii;
- In situatii oficiale salutul va fi insotit de denumirea functiei celui salutat;
- Cei salutati TREBUIE SA RASPUNDA, indiferent de opinia lor fata de cel care l-a salutat;
- NU SE SALUTA CU GURA PLNA;
- NU SE SALUTA CU TIGARA IN GURA;
- Salutul modern, relaxat, in alte limbi, poate fi folosit, intre prieteni, intre persoane tinere, intre apropiati;

2. “Te rog” si “Multuesc”
Acestea sunt cele mai elementare cuvinte, despre care toate ghidurile de bune maniere spun ca sunt fundamental oricarei expresii; nimic nu poate incepe fara a spune “te rog” si sa se  incheie cu “multumesc”. In aceste doua cuvinte extrem de banale, regasim radacinile bunei-cuviinte, bunului simt, chestiune pe care umanitatea o stie de mii de ani.
Asadar atunci cand cerem ceva, orice, indiferent cui, trebuie sa incepem, neaparat cu “Te rog” si vom incheia mereu multumind!
Bunele maniere includ, neaparat, nu doar tonul spuselor cat si atitudinea noastra atunci cand ne adresam cuiva. Astfel, o persoana bine crescuta, politicoasa, va avea mereu o atitudine din care sa reiasa ca ei “omenirea nu ii datoreaza nimic”. Asadar, nimeni nu ne datoreaza nimic, tocmai de aceea este imperativ sa spunem “te rog” si multumesc pentru absolut orice.

3. Scuze
Scuzele sunt printre cele mai folositoare lucruri ce trebuiesc invatate si aplicate de orice om, indiferent de conditia sociala sau de imprejurari.
Scuzele nu reprezinta nicidecum un gest ce tradeaza slabiciunea, ci dimpotriva, scuzele vor fi mereu la indemana celor puternici, atat la suflet cat si in gandire, a celor care sunt in stare sa admita faptul ca au dat gres.Daca am gresit cu ceva trebuie sa ne cerem cat mai repede cu putinta scuze si cu toata convingerea! Altminteri, scuzele pot doar amplifica disconfortul celui fata de care am gafat.
Retine: scuzele sunt menite pentru a aduce pace intre oameni si au mereu un efect benefic !

4. Vorbitul tare in public
In viata de zi cu zi intalnim adesea persoane care din diverse motive vorbesc mai tare decat ar trebui. Fie ca vorbesc la telefon sau ca vorbesc cu o persoana de langa, aceste persoane mereu vorbesc tare, deranjandu-i pe cei din jur si atragand atentia asupra lor, iar odata cu aceasta, vor atrage si indignarea celor din jur! Asadar, cand sunteti in public incercati sa fiti cat mai discreti, sa nu deranjati pe nimeni, astfel incat cu totii sa ne simtim bine, evident acest lucru implica si vorbitul normal, mai incet.

5. Rabdarea la coada
Fie ca suntem la magazin, la banca sau la concert, indiferent de locatie sau circumstanta, trebuie sa fim civilizati si sa avem rabdare, stand frumos la coada! Nu va inghesuiti, nu intrati peste rand, nu imbranciti si nu vorbiti urat! NU este frumos, igienic si nici de bun simt sa stam la rand in ceafa celui din fata!!!
Pastrati mereu distanta fata de cel din fata, de preferat cel putin 40 de cm, pentru a nu intra in spatiul intim al celulilalt. Chiar daca va grabiti pastrati-va calmul si ramaneti in rand! Este de bun simt daca la coada se alfa o femeie insarcinata, o persoana invalida, sau o persoana varstnica sa-i lasati in fata, au mult mai multa nevoie decat noi sa plece mai repede!

6. Prioritatea la iesirea dintr-o incapere
Fie ca vorbim de iesirea dintr-o incapare, cladire sau de la metrou mereu vor avea prioritate cei care ies! Dupa ce toata lumea a iesit, apoi intra si ceilalti. Cei care asteapta sa intre, trebuie sa stationeze in partile laterale ale usii de acces, astfel incat cei care ies, sa poata face acest lucru fara probleme, intr-un mod fluent si civilizat! In acest fel, lucrurile se vor desfasura mult mai rapid si fara incidente.
Retine: Prioritate au mereu cei care ies, iar cei care asteapta fac acest lucru in partile laterale ale usii de acces!

7. Stationare si depasirea
Stationarea se va face mereu pe partea dreapta, fie ca suntem pe trotuar, intr-o cladire, sau pe scari, mereu o sa staionam pe partea dreapta! Niciodata pe stanga sau in mijloc!
La scarile rulante de oriunde, metrou, magazin etc, mereu si obligatiu o sa staionam doar pe partea dreapta!
Depasirea unei persoane, unui grup, sau unui obstacol se face pe partea stanga.

II. Maniere
Manierele reprezinta un set de reguli, conventii, valori si actiuni create special, pentru a ne simtii comfortabil in societate alaturi de semenii nostrii. Incepem asadar capitolul doi, numit “Maniere” cu un prim punct:

1. Punctualitatea
Punctualitatea reprezinta o mare problema a societatii moderne. Cu totii am intarziat, unii de mai multe ori, altii de mai putine ori, dar in fond cu totii intarziem. Recunosc ca si eu sunt unul dintre aceia care mai intarzie, lucru pentru care imi cer scuze fata de toti cei care am fost in intarziere! Insa este important ca atunci cand intarziem sa anuntam in prealabil intarzierea, printr-un SMS sau cu un apel telefonic. De asemenea incercati pe cat posibil sa nu intarziati mai mult de sfertul academic. Altfel cei cu care va veti intalni vor fi deranjati sau chiar nu o sa va astepte.

2. Limbajul injurios
Injuratura duce adesea cu gandul la un peisaj social vulgar, dezgustator. Este neplacuta si injuratura devenita tic verbal. Psihologii ne spun ca injuratura genereaza stres, tensiune, agresivitate, inducand o atmosfera negativa. Trebuie sa stim insa ca injuraturile in cadrul familiei nu trebuie sa existe, mai ales in prezenta copiilor! Intr-o casa decenta injuratura nu-si are rostul. De asemenea trebuie sa evitam injuraturile in prezenta femeilor.Cu toata liberalizarea societatii moderne, limabajul injurios nu este recomandat in prezenta altcuiva.

3. Scuipatul
Scuipatul pe strada e gretos; la fel de gretos este si adunatul flegmelor in gura. Un asemenea gest nu este admis in societate, in public. Nu cred ca mai are sens sa argumentez si de ce, doar imaginati-va pe cineva care acum ar fi langa voi si ar face asta, nu vi s-ar parea scarbos?!

4. Stranutul si suflatul nasului
Bunele maniere ne spun, prin reprezentatul cel mai evident – englezul, ca suflatul nasului in public este un gest urat si tocmai de aceea trebuia sa facem pe cat posibil sa evitam acest lucru. Acum sinceri sa fim, de multe ori este dizgratios cand vedem pe cineva la metrou sau, mai rau, la masa cum isi baga o batista intreaga in nas si scormoneste de zor. Elegant este sa folosim o singura mana, insa nu este incorect sa le folosim pe ambele. Suflatul nasului se face mereu si obligatoriu cu elengata si discretie! Nu trebuie sa afle un cartier intreg ca ne suflam nasul. Si incercati sa va suflati nasul, retragandu-va la baie, sau intr-un colt si mereu cu spatele la ceilalti, nu  e nimeni obligat sa vada ce va scoateti din nas! Si niciodata nu cercetati batista dup ace v-ati suflat nasul!Cand stranutati incercati, de asemenea sa o faceti cu discretie. Folositi batista sau macar puneti mana la gura si va intoarceti cu spatele la ceilalti, asta daca vreti sa evitati momente jenante, ca de exemplu sa ii stropiti pe cei din jur.

5. Maniere pe trotuar si pe sosea
NU mai circulati cu masina pe mijlocul drumului, nu conduceti agresiv, fara viteza si fara ai neglija pe ceilalti din traffic, pentru ca soseaua este un bun al tuturor nu doar al unora! Aveti rabdare la coloane si stati in rand, nu va mai bagati inaintea altora depasindu-i pe toate partile cu putinta. Nu mai claxonati doar de dragul de a va auzi claxonul, nu mai exagerati cu flash-urile din orice motiv, nu ii mai deranjati pe ceilalti! Haideti sa avem cu totii rabdare si sa ne comportam civilizat in trafic!
Ca pietoni, evitati sa ii faceti pe soferi sa franeze brusc, pentru ca acest fapt produce inevitabil spaima, iritare si… evident si cuvinte tari! La trecerea de pietoni nu va aruncati niciodata in fata masinilor, misand pe faptul ca e dreptul vostru sa mergeti pe acolo! Trecerea de pietoti este doar un spatiu de siguranta prin care pietonii pot trece in siguranta, asigurandu-se in prealabil ca o pot face fara a periclita siguranta traficului.
Pe trotuar nu stationati in mijlocul drumului si depasiti doar pe stanga.

5. Prezentari
Atunci cand ne prezentam sau prezentam pe cineva exista cateva reguli:
- La o intalnire comuna, gazda va fi cea care face prezentarile, din simplu motiv pentru ca, probabil, este singura care stie pe toti cei prezenti.
- Prezentarile se fac intai cu cei mai tineri si mai mici in ierarhia sociala.
- Barbatul este prezentat femeii si nu invers.
- Cel mai tanar va fi prezentat celui mai tanar.
- Inferiorul este prezentat superiorului (in functie, rang, ierarhie sociala).
- Intotdeauna o persoana singura va fi prezentata unui grup.
- Daca in timpul prezentarii se fac si schimburi de carti de vizita, primul care va oferi cartea de vizita va fi cel care are un rang mai inalt, sau in cazul unei relatii barbat – femeie, femeia va fi cea care va oferi prima cartea de vizita.
- Persoanele cu functii mari (directori, demnitari etc) sunt prezentati doar cu functia, mai rar si cu numele.
- Cand este prezentata o pereche sot–sotie, prezentarea se va face conform formulei “domnul si doamna X”
- Se accepta si autoprezentarea.

7. Musafiri neasteptati
Daca cineva va viziteaza pe neanuntate, sau se auto-invita, nu este deloc nepoliticos sa ii spuneti ca v-ar face placere, insa cu alta ocazie, acum sunteti ocupat. Puteti stabili impreuna o data anume pentru vizita. Nu trebuie sa va motivati refuzul, trebuie doar sa fie facut cu convingere si cu prietenie. Un prieten adevarat sau un om care merita va intelege in mod clar, fara alte explicatii!
De preferat este sa nu faceti vizite neanuntate. Anuntati inainte de a vizita pe cineva, altfel e posibil sa aveti parte de momente penibile.

8. Cadouri
As incepe prin a va spune: decat un cadou nepotrivit mai bine deloc! In ultima vreme am observant ca se fac cadouri destul de anapoda si doar din obligatie si fara nici un fel de legatura cu cel care ar urma sa le primeasca.  Un cadou fara importanta, de proasta calitate ori kitschos poate fi considerat o jignire.
Cadoul trebuie in primul rand sa placa si sa fie pe gustul celui care primeste cadoul si nu al nostru! Cel care il primeste, trebuie sa se bucure de el, sa ii fie util sa ii fie adresat lui. Nu faceti drept cadou bani.  Nu oferiti cadou, in mod obisnuit, lucruri mai personale (parfumuri, lengerie intima sau lumanari parfumate), de obicei astfel de cadouri se fac intre soti, iubiti. De obicei nu se ofera cadouri care depasesc nivelul material al celui care primeste darul.
Ar mai fi cateva capitole destul de importante, despre care poate o sa scriu alta data, insa pentru moment ma opresc aici. Sper sa fie utile cele scrise de mine mai sus si nu uitati ca nu este o rusine sa aflam la orice varsta lucruri despre maniere. Va recomand cu caldura sa mai cititi din cand in cand un ghid de bune maniere pentru a fi consecventi in ale manierelor.
Pana data viitoare fiti rabdatori si iubitori!

Si nu uitati ca totul se face cu moderatie: “Uzati de toate, nu abuzati de nimic” – C. Bacalbasa
“Esti tot ceea ce gandesti!”

Victor Băluță

Un comentariu:

  1. Ar mai fi inca ceva: Cand vorbim cu cineva (cunoscut sau necunoscut), trebuie sa ne scoatem ochelarii de soare (daca purtam asa ceva)...

    RăspundețiȘtergere