08 iunie, 2012

Antreneaza-ti mintea: 7 metode care iti modeleaza creierul!

Creierul este probabil singurul organ care nu se uzeaza daca e folosit. Acesta poate fi modelat zi de zi, iar functiile lui pot fi imbunatatite prin exercitiu. Iata cateva metode prin care poti sa ai creierul limpede in orice situatie!
Foloseste-te de jocurile video!

Unul dintre cele mai faimoase jocuri care iti antreneaza mintea este Lumosity. Dezvoltat de un grup de cercetatori de la Stanford University, se pare ca sunt suficiente 10 minute de joaca pentru a-ti simti creierul mai limpede. Din pacate, acest joc nu este gratis, insa poti sa-l incerci gratis pentru 15 zile. Si, pana la urma, nu este o investitie tocmai rea.

Alte doua jocuri considerate folositoare pentru a tine mintea treaza sunt "Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day" pentru Nintendo DS si "Brain Challenge" pentru iPod-urile Apple. Se crede ca aceste jocuri solicita toate partile creierului si sunt un mod eficient de a-l exersa.

Calculeaza!

Unul dintre exercitiile mentale cele mai eficiente pentru a va mentine creierul antrenat il reprezinta calculul mental rapid. Calculatoarele au ajuns sa atrofieze aceasta capacitate, multi dintre noi fiind in stadiul in care ramanem blocati la o inmultire simpla in lipsa unui instrument de calcul care sa ne ajute. Astfel, probleme simple, dar zilnice exercitiile de aritmetica de baza, puzzle-urile, cuvintele incrucisate sau sudoku solicita creierul, imbunatatindu-i performantele.

Utilizeaza timpii morti!

S-a demonstrat ca pentru a mentine buna functionare a creierului sunt suficiente 10 minute pe zi dedicate antrenarii lui. Astfel, in momentele in care astepti sa platesti cumparaturile la supermarket, astepti metroul sau autobuzul, sau in oricare dintre acele momente considerate "timpi morti" incearca o sesiune de "antrenament pentru minte".  Daca ai un iPhone poti utiliza Brain challenge, o aplicatie care iti ofera zeci de exercitii care sa te ajute sa-ti dezvolti diverse capacitati mentale. Sau poti sa-ti faci diferite calcule mentale.

Studiaza in locuri diverse!

Dintotideauna ni s-a spus ca pentru a studiat trebuie sa ne izolam in camera noastra pentru a nu fi deranjati. Nimic mai gresit ar spune psihologul Robert A. Bjork, de la Universitatea din California, care a ajuns la concluzia ca o persoana care alterneaza incaperile de studiu, are toate sansele sa retina mai multa informatie decat una care invata mereu in aceeasi camera. Potrivit acestuia, "atunci cand contextul exterior este variat, informatia este imbogatita, ceea ce incetineste procesul de uitare. Astfel, daca, in loc sa invete mereu in aceeasi camera, o persoana alterneaza incaperile de studiu, are toate sansele sa retina mai multa informatie", cred psihologii. De altfel, ori activitate prin care spui stop rutinei are darul de a-ti mentine creierul tanar pentru mai multa vreme. Explicatia este simpla, acesta trebuie sa gaseasca noi si noi posibilitati de adaptare pentru provocarile la care este supus.

Foloseste meditatia mindfulness!

Mindfulness este o forma de meditatie  adaptata dupa meditatia budista a constientei.  Mindfulness a fost descrisa si ca starea de "a te situa in prezent", acceptand lucrurile asa cum sunt. Se pare ca acest tip de meditatie poate aduce multe beneficii si in ceea ce priveste invatatul, fiind un uimitor instrument de gestionare a stresului.  Atunci cand creierul este suprasolicitat si resursele sare creative sunt secatuite din cauza stresului, prin acest tip de meditatie poti sa-ti deblochezi creativitatea.

Nu te stresa!

Un studiul realizat pe un esantion de 1.000 de subiecti cu varste de peste 65 de ani a scos la iveala faptul ca hipocampusul, zona responsabila cu absobtia de noi informatii, este afectat de stres. Mai exact, nivelul ridicat de stres duce la micsorarea aceastei zone. Asa ca pentru a avea o minte limpede pentru mai multa vreme este vital sa scapi de stres sau sa-l tii sub control.

Citeste!

Rebusul, cuvintele incrucisate, cititul si alte activitatile lingvistice iti vor antrena creierul sa recunoasca, sa-si aminteasca si sa inteleaga cuvinte. In acelasi timp, iti vor testa fluenta, aptitudinile gramaticale si vocabularul. Prin urmare, daca vreti sa va mentineti creierul in forma cititi cat mai mult si folositi fiecare moment pentru a  dezvolta si aceste abilitati.
[Sursa]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu