13 octombrie, 2010

Cartea - o altă formă de artă (galerie foto)

Autopsia - disecția unui cadavru  și examinarea anatomică a organelor lui interne. Autopsia unei cărți - anume în acest fel își denumeste artistul american Brian Dettmer tipul de artă pe care-l practică. Cu ajutorul unui cuțit de birou, el taie "interiorul" unei carți, creând obiecte de artă tridimensionale.
Ce este aceasta - căutarea unei noi viziuni asupra artei sau o batjocură la adresa cărților? 
Vă rămâne să judecați singuri !

În copilărie părinții și profesorii ne-au învățat să avem grijă de cărți, să ne purtăm chiar cu respect față de ele: să nu facem comentarii pe maginea paginilor cu pixul, să nu le murdărim și să folosim semnele de carte. Iar în caz de necesitate sa le lipim și să le "reparăm".
Însă în mâinele artistului Brian Dettmer, cărțile capătă o nouă viață. Mulți critici de artă îl consideră un adevărat chirurg al cărților, care schimbă exteriorul unei cărți de nerecunoscut.
Tipul de artă practicat de Brain Dettmer, Kara Barrier, Tomas Allen, Nicolas Jors etc.poartă denumirea de "book carving", care necesită nu numai atenție și răbdare, dar și maiestria de a folosi un scalpel, farfece, cuțite si alte instrumente ascuțite.
Și desigur, un adevărat talent, fantezie bogată și capacitatea de a gândi în perspectivă.
Artiștii sunt convinși, decât să stea cărțile prăfuite și umezite undeva într-un subsol, mai bine să le dai o a doua viață, pentru a fi admirate în continuare. "Materia primă" artiștii o procură de la buchiniști sau primesc cadou cărțile scoase din uz din biblioteci. Desigur că preferă să lucreze cu volume mari și groase, unde imaginația lor poate lua amploare.
Se pare că o astfel de formă de artă ia o amploare mai mare, fiind încercată nu numai de măieștri dar și de amatori.
Unii preferă să lucreze cu cărțile uscate, creând diverse forme cu ajutorul instrumentelor ascuțite, alții preferă să creeze din cărți cu pagini umezite, atunci cand ele pot fi ușor modelate, apoi uscate și fotografiate. Alții aleg ca tematica artei lor să fie însăși subiectul cărții respective, însuflețind protagoniștii operelor sau anumite scene memorabile.
Dacă o parte din public îi critică pe artiști, alții îi admiră, însă nimeni nu rămâne  indiferent !






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu