01 octombrie, 2013

Misterioasele pietre mişcătoare din Valea Morţii

Valea Morţii, sau cea mai aridă zonă deşertică din lume, acesta este locul de „plimbare” al unor roci şi blocuri pietroase, cântărind până la trei sferturi de tonă, care se deplasează an de an pe solul crăpat, pe distanţe de zeci până la sute de kilometri. Ani întregi specialiştii în seismică şi geologie au încercat să dezlege enigma pietrelor care traversează deşertul, şi pentru a căror mişcare nu s-a găsit până acum o explicaţie în sfera normalului.
Aceste pietre au capacitatea de a se deplasa singure pe pământul uscat, extrem de arid al Văii, uneori până la 270 de metri dintr-o singură mişcare. Din moment ce nimeni nu a observat, la propriu, vreo rocă mişcându-se, acestea au fost monitorizate de catre Dr. Robert P. Sharp, geolog la Institutul Tehnologic şi de Ştiinţe Planetare din Pasadena, din 1968 până în 1974. Omul de ştiinţă susţinea pe atunci că pietrele au o viteză de 0,9 milimetri pe secundă. Din cei 30 de bolovani studiaţi în perioada aceea, 7 au dispărut în mod misterios, ca înghiţiţi de sol.
Situată la 100 de metri sub nivelul mării, Valea Morţii trece drept cea mai aridă zonă de pe Glob, cu temperaturi zilnice de circa 48 de grade Celsius. Mult timp cercetătorii au încercat să găsească explicaţii ale acestui fenomen în limitele realităţii, până la urmă luându-se în calcul şi ipoteza unor intervenţii extraterestre sau cel puţin paranormale.
Iniţial s-a crezut că pietrele se mişcă datorită eroziunii masive a solului şi a condiţiilor specifice de climă, mergându-se până la ipoteza că vântul ar împinge bolovanii pe solul extrem de alunecos datorită vitezei vântului şi a ceţii. În cele din urmă, s-au extrapolat teorii conform cărora zona de dedesubtul deşertului ar fi sau ar fi fost locuită de o populaţie disparută de pe Terra. Mistere nedezlegate..

[Sursa]