19 ianuarie, 2013

Castanele - efecte benefice multiple

Nu aţi încercat încă aroma castanelor? Toamna aceasta trebuie să le gustaţi! Sunt foarte sănătoase şi ajută la tratarea multor afecţiuni! Sunt pline de vitamine, îmbunătăţesc digestia şi ne dau energie.
Fierte, prăjite, coapte, adăugate în supe sau preparate sub formă de piure. Castanele nu numai că ajută la combaterea unor boli, dar au şi o valoare nutritivă ridicată
Tratează tusea
Odată cu toamna, şi afecţiunile respiratorii ne atacă. O porţie de castane poate fi un aliat ideal împotriva problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsivă.

Ajută la digestie
Castanele sunt o bună sursă de fibre, aşa că persoanele care au probleme cu digestia sau care doresc să îşi fortifice musculatura şi organismul nu ar trebui să le ocolească. În bolile digestive sunt indicate seminţele, iar în funcţie de toleranţa individuală se mai poate folosi şi infuzia din frunze pentru efectul astringent şi bactericid.

Ne energizează
Castanele fierte sunt alimente energizante, datorită conţinutului bogat de vitamine şi minerale. Le puteţi consuma sub formă de piure, amestecat cu brânză de vaci sau, dacă le preferaţi îndulcite, puteţi folosi mierea. Conţin tiamină, vitamina care completează rezervele de energie, dar şi vitaminele B6 şi E.

Previn bolile de inimă
Castanele sunt lipsite de colesterol şi de sodiu, fapt pentru care sunt o alegere foarte bună pentru cardiaci. Mai mult, aceastea sunt bogate în acid linoleic, substanţă care reduce colesterolul şi previne bolile de inimă.

Sunt un remediu pentru varice
Substanţele pe care le găsim în castane repară găurile microscopice din vasele de sânge şi din cele capilare şi îmbunătăţesc elasticitatea acestora. Tinctura de castane este benefică în cazul varicelor.

Folosite extern, ajută la vindecarea coşurilor
Chiar dacă au un gust foarte bun, castanele se folosesc şi extern. Dacă suferiţi de acnee, amestecaţi miezul castanelor cu miere şi aplicaţi pe faţă masca revigorantă. Aceasta are efect antiinflamator şi reglează sebumul.

Scoarţa de castan ne scapă de febră
Nu doar fructele castanului sunt benefice organismului. Frunzele castanului comestibil dezvoltă o acţiune sedativă asupra organelor respiratorii şi de aceea sunt folosite pentru tratarea bronşitelor, sub formă de infuzie. La fel de folositoare este şi scoarţa de castan, care are proprietatea de a scădea febra.

Castanul sălbatic vindecă rănile
Castanul salbatic poate fi folosit doar sub formă de produse fitofarmaceutice. Acestea sunt din ce în ce mai căutate pentru efectele lor terapeutice în adenom de prostată, afecţiuni venoase, boli varicoase, degerături, hemoroizi, hernie de disc, luxaţii, Parkinson, plăgi infectate, reumatism, spondiloză, tromboflebită şi varice. Fructele castanului sălbatic, mari, de culoare brună la exterior şi alb-gălbuie la interior sunt interzise consumului.
Mai multe detalii vezi aici.

Un comentariu: